Preminuo Karl Lagerfeld, legenda modne industrije

« Nazad na prethodnu stranicu

Preminuo Karl Lagerfeld, legenda modne industrije

Preminuo Karl Lagerfeld, legenda modne industrije

           

                Čuveni nemački modni kreator Karl Lagerfeld preminuo je u Parizu u 86. godini, potvrdio je Rojtersu izvor blizak modnoj kući "Šanel", čiji je Lagerfeld bio kreativni direktor.

Svetski poznati dizajner rođen je u Hamburgu 1933. godine u bogatoj nemačkoj porodici, iako je tvrdio da je rođen 1938. godine, javljaju svetski mediji. Karl se u Pariz preselio već 1953. godine. Sa velikom strašću za crtanjem, rešio je da studira istoriju kostima, a voleo je da crta skice koje su ilustrovale stilove različitih perioda, sa posebnim osvrtom na 18. vek. Sa 22 godine osvaja prestižnu nagradu Međunarodnog sekretarijata za obradu vune za kaput koji je kreirao. Na istom takmičenju, Iv Sen Loran je pobedio u kategoriji za najbolje haljine.

                Karla je primetio tada poznati modni dizajner Pjer Balman i počinje da radi kao njegov asistent. Nakon tri godine počinje da radi kao kreativni direktor poznate modne kuće "Žan Patu". Nakon razlaza sa tom kućom, naredne dve decenije radi kao slobodnjak u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj.

                Tokom 1962. godine, Karl sreće Fendi sestre, pet žena koje će mu promeniti život, postati druga porodica, zbog čega je dolazio u Italiju nekoliko puta godišnje da bi sa njima radio. Kao slobodnjak započeo je i saradnju i sa "Kloe", gde 1975. godine lansira svoj prvi istoimeni parfem. Punih 14 godina kreirao je za njih, a zatim ga je nasledila Stela MekKartni. U trenutku kada je "Šanel" lagano krenuo da bledi i pada u zaborav sredinom osamdesetih godina, Lagerfeld 1983. godine postaje kreativni direktor i vraća toj modnoj kući stari sjaj.

                 Karl je dao novi identitet brendu i potpuno renovirao sve, od ideje do izgleda prodavnica. Zadržao je klasične linije "Šanel" stila, ali ih je na čudesan način modernizovao. Pored mode, imao je veliki broj hobija. Kreirao je kostime za pozorišne komade i opere u Firenci, Beču, Salcburgu i Monte Karlu. Još jedna njegova velika strast bila je fotografija, a izdao je nebrojeno mnogo knjiga sa fotografijama. Karl Lagerfeld je imao i hobi da kupuje i sređuje stare kuće. Bio je specijalista za 18. vek i veoma je bio cenjen među dilerima antičkih starina.

                  Istakao se i kao uspešan dizajner poštanskih marki. Francuska pošta izdala je dve marke koje je on kreirao, a na kojima se nalazi bočica čuvenog parfema "Šanel br. 5". Često je znao da menja svoj izgled, pa je tako za 13 meseci uspeo da smrša 47 kilograma. Ogromna promena njegovog fizičkog izgleda vodila je i pisanju knjige o njegovom neverovatnom iskustvu "Karl Lagerfeld dijeta" koja je prodata u nekoliko stotina hiljada primeraka širom sveta.


SVET MODE U ŽALOSTI ZBOG SMRTI KARLA LAGERFELDA

                   Uticajne ličnosti iz sveta mode šalju poslednje pozdrave modnoj ikoni Karlu Lagerfeldu koji je preminuo u 86. godini.

                   Italijanska modna dizajnerka Donatela Versaće zahvalila je nemačkom kreatoru zbog načina na koji je uticao na njen rad, kao i na rad njenog pokojnog brata Đanija Versaćija.

                   Bivša manekenka Karla Bruni takođe je zahvalila čuvenom dizajneru za "iskre" i "lepotu i lakoću" koju je doneo u "tako težak svet". dizajnerka i bivša Spajs grl Viktorija Bekam rekla je da je "neverovatno tužna" zbog smrti Karla Lagerfelda.

                   Urednik britanskog Voga Edvard Eninful takođe je izrazio duboko žaljenje povodom ovog događaja i istakao važnost Karla Lagerfelda u modnom svetu. Gradonačelnica Pariza An Idalgo nazvala je Legerfelda genijem čija je umetnost davala boju i oblik ljubavi.

                   Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je da je "tužne vesti o smrti Karla Lagerfelda" saznao nakon sastanka sa svojim francuskim kolegom, time potvrđujući status koji je ova modna ikona imala u Francuskoj i Nemačkoj.

 

 

 

 

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.