Čokoladni parfemi – najslađe mirisne note

« Nazad na prethodnu stranicu

Čokoladni parfemi – najslađe mirisne note

Čokoladni parfemi – najslađe mirisne note

          Parfemi s mirisom čokolade su omiljeni ljudima koji vole slatko, oni uglavnom preferiraju jake parfeme i mirise inspirisane tortama i omiljenim čokoladnim poslasticama. Naravno, među njima ima i onih parfema koji se više zasnivaju na bazi kakaoa, pa samim tim nisu slatki, već vrlo elegantni. Da li ste znali da note pačulija podsećaju na čokoladu? Pačuli se najbolje kombinuje s "čokoladnim notama", narandžom i vanilom.

            Reč chocolate ili ksokolatl dolazi iz jezika Acteka Nahuatl, koja znači gorki i voda. Čokolada se poistovećivala sa bogom i boginjom plodnosti, a čokoladne mahune su se koristile kao valuta. Reč "kakao" potiče od reči "kakawa" koju su Maje preuzele od ranijih civilizacija. Maje su počele da kultivišu divlju biljku. Evropljani su upoznali kakao tek poslije 1502. - otkrića Amerike.

       Kakao je nisko drvo (4-8 metara visine) koje raste u vlažnoj tropskoj klimi Južne i Severne Amerike. Istorija kakao se prepliće sa istorijom starih civilizacija u Americi. Od kakaa razblaženog sa vodom su pravili slatkiše, napitke i soseve. Plod kakao, kakao mahuna, je težak 200 do 800 grama, zreje oko pola godine i za to vreme menja boju od zelene do žute i narandžaste. Prosečno jedno drvo daje 30 mahuna, svaka mahuna ima 30-40 boba. Postoji nekoliko vrsta kakaa, najbolja je Criollo (3% svjetske proizvodnje), najrasprostranjeniji je Forastero (85% svetske proizvodnje). Bobice kakaa zajedno sa slatkom belom opnom koja se zove mucilage, vade iz zrele mahune, pokrivaju bananovim lišćem. Tako počinje proces fermentacije, koji je veoma važan za ukus i miris budućeg kakaa. Ovaj proces traje do 2 sedmice. Nakon fermentacije kakao bobice sadrže oko 60% vlage koju treba smanijti na 7,5%, jer se vlažan plod brzo kvari. Dakle sledi proces sušenja na suncu. Nakon fermitacije i sušenja, kakao plodovi stižu u fabriku gde počinje proces proizvodnje čokolade. Kakao bobice čiste i prže (na niskoj temperaturi), tada kakao dobija karakterističan ukus i miris, koji znamo. Posle prženja kakao bobice se hlade i počinje sledeća etapa proizvodnje - rafiniranje – specijalna mašina mrvi ih na sitne kockice od nekoliko milimetara i odvaja ljusku. Zatim kakao melju da bi napravili kakao pastu, takozvanu kakao masu ili liker. Ovo je osnovna komponenta buduće čokolade. Kakao masa sastoji se od kakao maslaca (prirodna kakao mast) i suve mase kakao bobica. Kakao maslac odvajaju od osnovne kakao mase, a kakao puder koji ostaje nakon odvajanja masti, melju u sitni prah.

            Čokoladu prave od kakao mase uz dodavanje šećera, kakao maslaca, emulgatora i najčešće vanile. Zatim tečna čokoladna masa se podržava dehidraciji i oksidaciji, kao rezultat poboljšava se njena konzistencija i aroma. Miris tamne čokolade je pun, topao, blago začinski. Belu čokoladu prave od kakao mase, šećera i mleka u prahu. Njen miris nije tako intenzivan, manje začinski, kemasto nežan.

    Među slatkim parfemima na bazi čokolade najpopularniji je parfem Angel  Thierry Mugler. U stvari, ovo je prvi parfem koji je doživeo ogroman uspeh na tržištu, zahvaljujući čokoladnim notama.

         Dame koje koriste parfeme sa aromom čokolade posebno su zavodljive. Predstavljamo vam parfeme sa čokoladnom notom, uz pomoć kojih nećete morati da razmišljate o kalorijama, a jedinstvenu aromu čokolade ćete širiti oko sebe…

 

KAKAO

·         Black XS for Her Paco Rabanne za žene – moderna cvetno-voćna ležerna kompozicija počinje ljutom notom kljukve, paprike i kakaoa. U srcu mirisa je ruža i cvet egzotičnog drveta Tamarind. U osnovi je plemenito drveće i vanila.

·         Dior Homme 2005 Christian Dior za muškarce – visoke note su aromatične: lavanda, žalfija i kadamon; srce parfema je nežno puderasto: iris, kakao i amber; trag čine drvene note: vetiver, pačuli i nota kože.

·         Joop! Homme Extreme Joop! za muškarce – je predstavljen 2014. godine kao začinski miris. Kompozicija sadrži tajni sastojak koji se može opisati kao “vreli akord kože”, kombinovan sa crnim i somotnim kakaom i osnovom od dubokog i vrlog pačulija.

·         Good Girl Carolina Herrera za žene – najavljen je kao inovativna i opojna kombinacija tuberoze i prženih bobica tonke, koja predstavlja dualnost karaktera. Cvetni val belog jasmina i tuberoze stavljen je u kontras sa misterioznim i dubokim notam tonke i kakaa.

·         CK IN2U for Him Calvin Klein za muškarce –  počinje svežinom lajma, lišća grejpfruta, novim citrusnim hibridom tangelom. U srcu kompozicije je topla smesa od kakao mahune, crne ljute paprike (Pimento) i šiso (japanskog bosiljka), podloga je elegantna drvena od sandolovine, kedrovine i vetivera.

·         Lady Million Prive Paco Rabanne za žene – ovo je miris očaravajuće i neodoljive žene. Nova kompozicija postaje hipnotična, dugoka i senzualna. Kompoziciju otvraju cvet narandže i drvene note. Heliotrope, vanila i malina čine srce parfema, položeni na toplu bazu pačulija, kakaa i meda.

·         Montale, Chocolate Greedy  za žene i muškarce – napravljen je za sve ko voli zavodljivi miris čokolade. Ovo je kremasta čokolada, sa blagom puderastom notom visoko kvalitetnog kakaa u srcu mirisa, ljutkasta nota gorke narandže daje mirisu posebnu eleganciju i novi gurmanski doživljaj.

 

TAMNA i BELA ČOKOLADA

·         Roses & Chocolate Mancera za žene i muškarce – je cvetni gurmanski miris za oba pola. Gornje note parfema su mandarina, breskava, crna ribizla i bergamot; srednje note su ruža, ljubičica i čokolada; bazne note su beli mošus, vanila i kedar.

·         Tom Ford, Tobacco Vanille – gornje note čine list duvana i aromatizovani začini, koje se smenjuju akordima slatke note čokolode i vanile, zajedno sa oporim cvetom duvana, dok se baza sastoji od drvenastih nota i sušenog voća.

·         Angel Mugler za žene – je prava paleta mirisnih emocija, toliko gurmanski i topao sa sakrivenim oštrim i oporim notama kao kraci zvezde. Svetala i vazdušana visoka nota prethodi voćnu harmoniju od Passion fruit-a, ananasa, breskve i kajsije. Kompozicija se zasniva na pačulijama sa tragom čokolade i ostalog slatkog izobilja za svaki ukus; vanila, med i karamela.

·         Black Orchid Tom Ford za žene – u visokim notama je francuski jasmin, crni tartuf, ylang-ylang, crna ribizla i uzavro limun, kao i tamna čokolada i pačuli. U cvetno-začinskom srcu je crna orhideja Toma Forda (više je imaginarna, nego prava), u bazi su drvene note, tamjan, amber, vanilija, balzamične note.

·         Lacoste Elegance Lacoste Fragrances za muškarce – otvara se notama peperminta, timijana i smreke, i nastavlja začinjenim akordima muškatnog oraščića, kardamona, crnog bibera i maline u srednjim notama. Donje note donose talase čokolade , sandalovine, ambera i mošusa.

·         Fantasy Britney Spears za žene – drugi je miris od Britney, lansiran je 2005. Ovo je ljubavni eliksir zakljulani u pruvlačnu bočicu sa kristalima Swarovskog. Fantasy je senzualna i gurmanska aroma koja se otvara voćnim miksom od ličija, dunje i kiwija. Izazovno srce kompozicije je sačinjeno od jasmine i bele čokolade.

·         Omnia Bvlgari za žene – ženstvena i senzualna Omnia je danak tradicije večnih i raskošnih orijentalnih parfema. Mandarina u gornjim notama daje svežinu i sočnost, njoj se pridružuje šafran, đumbir, kardamon; u srcu je egzotični čaj Masala, lotus, muškatni orah; u bazi je blaga i senzualna bela čokolada, sandalovina…

·         5th Avenue Nights Elzateht Arden za žene – parfem je na tržištu od 2008. Parfem donosi arome bergamora, mandarine, ciklame, bele frezije i bele ruže. Srce uključuje cvetove kale, jasmina, đurđevka, heliotropa i ružičastog ljiljana, dok donje note nadovezuju mošus, belu čokoladu, vanilu i akorde drveta.

·         Euphoria Essence Calvin Klein za žene – je cvetno-voćni miris kojeg potpisuju Yves Cassar i Jean-Marc Chaillan. U gornjim notama su akordi maline, crvenog bibera i kupine. U srcu su orhideja, đurđevak i jasmin, dok je baza načinjena od pačulija, kašmira i bele čokolade.

Potražite naš aktuelni
nedeljni savet.